Allmänna tankar om aktier

 

Allmänt

Att placera i aktier är det vettigaste man kan göra. Med ränta på ränta effekten kommer pengarna att växa. Lite långsamt i början men efter några år så kommer det att bli en väldig hävstång i din investering. Bankräntan är på under en procent. Stockholmsbörsen har avkastat 9,24%. Det är i genomsnitt över de senaste 150 åren… Kan du åstadkomma en avkastning på 15% med kursstegringar och återinvesterade utdelningar så dubblas dina pengar på 5 år.

År 0        300,000

År 5        600,000

År 10     1,200,000

År 15     2,400,000

År 20     4,800,000

Bli rik är lätt men det går inte snabbt…

Det går så klart att tjäna snabba pengar på börsen. Då är det oftast optioner och andra derivat man handlar med som kan avkasta hundratals procent. Det man håller på med då är inte att investera i ett bolag utan mer eller mindre ren vadslagning om framtida kursutveckling i ett bolag. IG som är ett bolag specialiserat på optioner och liknande papper skriver i det finstilta att 70% av deras icke professionella kunder förlorar pengar. Jag tror inte man ska hålla på med sådant. Frestelsen är stor men risken att bli av med alla pengarna och till och med hamna i skuld är också stor.

Jag tror att om man vill kunna sova på natten och leva med sig själv så bör man bara placera i bolag som man tror på långsiktigt. Man tittar till aktierna någon gång i månaden eller kanske kvartalet. Att köpa mindre bolag för att kunna hitta kursraketer är nog bra men då måste man ha ett intresse och vara engagerad. Jag tror på att ha stora fina bolag i botten och sedan krydda med lite spännande mindre bolag. Man får inte samma uppsida som om man bara sitter med småbolag som samtliga råkar gå bra detta året men man begränsar samtidigt risken.

Om man håller sig lite informerad via ekonominyheter kan man göra sig av med bolag som lämnar vinstvarningar eller hamnar i andra problem. Detta är bolagens problem och de bör ordnas upp innan man investerar i dom. Du ska inte vara lojal mot bolagen för de är definitivt inte lojala mot dig. Deras uppgift är att tjäna pengar inte att vara lojala mot dig, men klarar de inte av att tjäna pengar finns det heller ingen anledning att äga dom.

Investmentbolag är ett sätt att sprida riskerna. Ett investmentbolag värderas i förhållande till sina tillgångar. Om man köper en aktie för 100 kronor i ett bolag som har tillgångar på 110 kronor per aktie så har man en rabatt på 10%. Har bolaget tillgångar på 90 kronor per aktie så betalar man en premie på 10%. Det finns en websida som heter ibindex där man kan se hur substansvärdena är för de rena investmentbolagen i förhållande till deras kurs. Jag sålde både Latour och Bure när jag såg att deras premie började nå 50-60%. Det kändes inte stabilt… 

Jag tror på riskspridning. Min rekommendation är att dela upp pengarna på minst 20 bolag och sedan sätta utdelningar och pengar som blir över vid aktieköp i en gratis indexfond. Både NordNet och Avanza har sådana. Indexfonder är i princip enda fonderna jag tror på. Andra fonder kan gå bra i några år men ytterst få klarar av att slå index över tid.


Kommentarer

Populära inlägg